Kira sözleşmesi nedir? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? 2024 güncel ev ve işyeri kira sözleşmesi örneği pdf word indir. Kira sözleşmesine ne yazılır? Ev sahibi ve kiracının kimlik, adres, iletişim bilgileri yanı sıra kira koşulları ve ücret miktarı yazılır.
İçindekiler
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi, ev sahibinin mülkü onunla birlikte kullanmasına veya kullanmasına izin veren ve kiracı tarafından kararlaştırılan kirayı ödemeyi taahhüt eden bir sözleşmedir. Diğer bir deyişle, ev sahibinin malı belirli bir süre için kiracıya kiraladığı bir sözleşmedir. Bu sözleşme hukuki olarak her iki tarafı bağlayıcı resmi belgedir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi için birçok kriter bulunmaktadır. Örneğin; standart bir kira kontratı kiralık mülk, tedarik edilen mal ve ekipman olarak 3 bölümden oluşur. Kira sözleşmeleri kiracılar, ev sahipleri veya emlakçılar tarafından oluşturulabilir. İnternette birçok kaynakta bulunabilecek örnek sözleşmeler de oluşturabilirsiniz. Kira sözleşmeleri genellikle bir yıllık imzalanır. Ancak her iki tarafın kararlarına bağlı olarak süreler değişebilir. Tabii ki en önemlisi, kiracıların ve ev sahiplerinin uyması gereken yasal olarak korunan kurallar ve haklardır.
Ev Kira Sözleşmesi Bilgileri
Kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım olarak mülkün cinsi, mülk sahibinin adresi ve iletişim bilgilerinin anlatıldığı alandır. Ayrıca kiralama sürecinin ana dilleri, sona ermesi, kiralama fiyatları ve daha fazlası hakkında bilgi bulunmaktadır.
Kiralanan Mülkte Var Olan Demirbaşlar
Sözleşmesinin içeriği; kiralık mülkün cihazını yani ev eşyalarını, abonelik sayacını, posta kutusunu ve anahtarı da içerir. Mülk sahibi talepleri içerisinde kiranın ödendiği banka hesabı, mülkte tadilat gibi bilgiler yer alır. Bu üç nokta bir kiralama sözleşmesi yapmak için yeterlidir. Kira sözleşmesi oluşturulup imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibine, diğeri kiracıya kalır.
Kiralama Sözleşmesi Nereden Temin Edilir?
Kira yazılı sözleşmesini kabul ettikten sonra, ev sahibi ve ev sahibi kırtasiyeden kolayca ev kiralama sözleşmesi yapabilir. Ev sahibi ve kiracı, kira anlaşmasını imzalama yetkisine sahiptir. Yetişkin vesayet sistemi, mülk sahiplerinin başkalarına imzalama yetkisini devretmesine olanak tanır.
Öte yandan ev sahibi kabul ederse, kiracı bir acenteye imzalatabilir. Ancak 18 yaşını doldurmamış, engelli veya ayrım gözetmeyen hiç kimse kira kontratı imzalayamaz. Kira sözleşme imzalarken dikkat edilecek hususlarda sözleşme, kiranın ne zaman ve ne kadar artırılacağını belirtmelidir. Sözleşmenin kimliğinin ayrıntılarının eksik olmaması önemlidir.
TC kimlik numarası, mal sahibi, kiraya verenin adı ve soyadı gibi bilgiler kiralama sözleşmesinde yer almalıdır. Kiralık mülkün adresi, kat sayısı ve daire numarası sözleşmede belirtilmelidir. Sözleşmenin her sayfası kiracı ve ev sahibi tarafından imzalanmalıdır. İmzasız belgeler gelecekte ihtiyaç duyulursa işe yaramaz olarak kabul edilebilir.
Kiralama sözleşmesi, kiranın ödeneceği tarih ve banka hesabınızla ilgili bilgileri içermelidir. Güvenlik depozitosu detayları da kiralama sözleşmesine kaydedilmelidir. Bu ayrıntılar, depozitonun neden ödendiğini ve hangi koşullarda iade edileceğini gösterir. Kiracılar, bir evi alırken tüm cihazları kontrol etmelidir. Kira anlaşması, hasarlı veya yıpranmış eşyalar hakkında bilgi içermelidir. Aksi takdirde, kiracılar evden çıkarken hasarlı mobilyalardan sorumlu tutulabilirler.
POPÜLER HİZMETLERİMİZ
Kira Sözleşmesi Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar
- İlk olarak, ev sahibinin mülkün sahibi olduğuna dair sertifikaya veya yetişkin vesayet sistemine bakın ve sözleşmeyi doldurmaya başlayın.
- Mülkün adresi ve türü (apartman, işyeri) gibi mülkle ilgili temel bilgilerle doldurun. Ardından ev sahibi ve kiracının kişisel verilerini doldurun.
- T.C kimlik bilgilerinin girildiğinden emin olun.
- Ev sahibi ile kararlaştırılan kira fiyatını ve ödeme tarihini not edin.
- Kira sözleşme örneği ayrıntılarının doğru olduğundan emin olun.
- Her iki tarafın imzaları kiralama sözleşmesinin tüm sayfalarında bulunmalıdır.
- Ayrıca kiranın ödeneceği bankanın detaylarından ve sözleşmede nasıl ödeneceğinden haberdar olun.
- Depozitonun detayları ve geri ödeme koşulları kira kontratında açıkça belirtilmelidir.
- Sözleşmenin bundan sonraki kısmı basılı olarak yasal hükümlerle doldurulur. Bunu okuduktan sonra imzalama aşamasına geçebilirsiniz.
- Depozito ödediyseniz ödediğiniz tutarı, zamanlamayı ve koşulları belirlemeniz mantıklıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kira sözleşmesine ne yazılır?
Mülk sahibi ve kiracı kimlik, adres ve iletişim bilgileri yazılır. Kiralanan yerin cinsi konumu, kira süresi, koşulları, bitiş tarihi, yıllık kira artış miktarı yazılır. Her iki tarafında imzası ile resmileşir.
Kira sözleşmesinin aslı kimde kalır?
Kira kontratı kimde kalır? Kira kontratının yazılı olması geçerlilik şartı değildir. Bu sebeple ispat açısından tercih edilir. Aslı iki suret düzenlenebilir. Veya işyeri, ev kiralama sözleşmesi aslı mülk sahibinde, fotokopisi kiracıda kalabilir.
2024 kira sözleşmesi nasıl yapılır?
Kiralanacak mülkün cinsi; ev, işyeri, ofis konumu, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve irtibat bilgisi, kiralama süresi başlangıç ve bitiş tarihi yanı sıra kira tutarı ve yıllık artış oranı sözleşmeye yazılır.
Kira sözleşmesi resmi belge sayılır mı?
Kira sözleşmesi, her iki taraf için bir şahit huzurunda yapılabilir. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış olur. Dolayısı ile resmi belge sayılır.
Sözleşme Bitmeden Ev Sahibi Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?
Ev sahibi kiracıya sözleşme bitmeden çık derse, ev sahibi evden çık diyorsa, 3 ay önceden ihtarname çekmek zorunda. (sözleşme bitiminden 3 ay önce veya tarih geçmişse bir sonraki 3 aydan önce ihtarname çekilmesi şart.)
https://www.evdiznakliyat.com.tr/kira-sozlesmesi-nedir-nasil-yapilir/
Etiketler:
En İyi Kira Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? Firması
En uygun Kira Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? fiyatları ile ucuz fiyatlarla taşın.